GENÈVE – Te weinig ouders nemen hun kind op jonge leeftijd op tijd mee naar de tandarts. Dat blijkt uit een onderzoek van de FDI World Dental Federation onder ruim 4.000 ouders met kinderen onder de 18 jaar, afkomstig uit tien landen. Slechts 13% van de ouders brengt zijn kind voor het eerste levensjaar – de door de FDI aanbevolen leeftijd – mee naar een tandartsbezoek.

De meeste ouders (24%) nemen hun kind voor het eerst mee naar de tandarts als deze tussen de 1 en 2 jaar oud is. Bijna een op de vijf ouders (22%) deed dat toen het kind tussen de 4 en 6 jaar was. Van de bevraagde ouders gaf 20% aan dat hun kind nog nooit naar de tandarts was geweest.

“Het is zorgwekkend dat de meeste kinderen niet op de aanbevolen leeftijd voor het eerst bij de tandarts komen,” vindt FDI-directeur dr. Kathryn Kell. “Met goede mondzorggewoontes moet je vroeg beginnen. Ouders moeten hun kind meenemen naar de tandarts op het moment dat het eerste tandje doorbreekt. Dit is een preventieve maatregel om het risico op cariës op jonge leeftijd te voorkomen.”

De helft van de ouders die hun kind al wel meenamen naar de tandarts deed dit voor controle. Met name ouders uit het Verenigd Koninkrijk (82%), Zweden (77%) en Argentinië (65%) gaven deze reden. Ouders uit Egypte, de Filipijnen en Marokko gaven echter aan met hun kind naar de tandarts te gaan vanwege pijn of ongemak aan het kindergebit (resp. 56%, 43% en 38%).

Van de ouders gaf ruim 43% aan te controleren of hun kind voor het slapengaan tandenpoetste. Slechts een kwart (26%) van de ouders liet weten de tanden van hun kind persoonlijk (na) te poetsen, iets dat het Ivoren Kruis ouders in Nederland adviseert te doen tot het tiende jaar.

Voor het onderzoek vulden 11.552 volwassen deelnemers online een vragenlijst in. Onder hen waren 4.056 ouders van een kind onder de 18 jaar. In het onderzoek werden geen Nederlandse gegevens opgenomen. De resultaten van het onderzoek werden niet voor niets bekendgemaakt op dinsdag 20 maart. Deze jaarlijks door de FDI georganiseerde World Oral Health Day is de grootste campagne ter wereld om meer bewustzijn te creëren voor mondgezondheid. Dit jaar koos de organisatie voor het thema ‘Think Mouth Think Health’.
(bron: FDI)