Iedereen wil graag een frisse en gezonde mond zonder gaatjes, ontstekingen of onaangename geur. Je kunt deze problemen voorkomen door dagelijks je mond goed te reinigen. Dit doet u door middel van poetsen, ragen, flossen of stoken. Ook de mondhygiëniste kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw gebit, tandvlees en mondhygiëne.
Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in de plaque bevinden. (afb. 1) Wanneer deze bacteriën te lang op de tanden en kiezen zitten, zal het tandvlees reageren met ontsteking. Dit doet meestal geen pijn, maar bloeding is wel het eerste signaal dat er iets niet goed is.
Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en ligt niet meer strak langs de tand.
Tussen de tanden en het tandvlees zit een smalle ondiepe ruimte die de pocket wordt genoemd. In een gezonde situatie is deze ruimte maximaal 3mm diep.
Wanneer tandvlees ontstoken is, kunnen de bacteriën zich gemakkelijk in de pocket uitbreiden, omdat het tandvlees zich niet meer strak om de tand of kies bevindt. Als de plaque zich onder het tandvlees bevindt en dit niet voldoende gereinigd wordt of kan worden, verlies de tand of kies de aanhechtingsvezels. (afb. 2) Ook verhardt de plaque en vormt zich tandsteen. Dit kunt u zelf niet meer wegpoetsen.
Wanneer de pockets dieper worden, wordt schoonmaken steeds lastiger. Hierdoor kan de situatie gemakkelijk verergeren en kan dit op den duur leiden tot verlies van tanden en kiezen. (afb. 3)
De mondhygiëniste
Wanneer er problemen aan het tandvlees ontstaan, wordt u doorverwezen naar de mondhygiëniste om dit probleem samen met u aan te pakken. Zij is de professional op het gebied van tandvleesontstekingen en kaakbotproblemen. Hiervoor heeft zij een 4 jarige HBO opleiding afgerond. De mondhygiëniste richt zich allereerst op het voorkomen van deze problemen door middel van voorlichting en instructies over gebitsverzorging. Dit is een belangrijk onderdeel omdat het succes van de behandeling mede afhangt van u dagelijkse reiniging. Het gaat dus om samenwerking!
Bij de eerste afspraak brengt de mondhygiëniste uw mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op. (afb. 4 en 5).
De tandarts of mondhygiënist controleert minimaal jaarlijks de diepte van de ruimte tussen de tand/ kies en het tandvlees in. Deze ruimte wordt ook wel de pocket genoemd. De resultaten worden genoteerd middels een PPS- score. Het gebit wordt verdeeld in vier gebieden, elk gebied krijgt een cijfer variërend van 1-3. PPS is een afkorting voor Periodiek Parodontaal Screenen. Deze score geeft globaal de noodzaak tot een vervolg behandeling aan;
PPS 1 Bij deze score zijn er pockets tot en met 3mm en is het tandvlees voldoende gezond. Er wordt gestreefd naar behandelingen en instructies waarbij deze situatie behouden blijft.
PPS 2 Bij deze score zijn er pockets tot en met 5mm en bevindt de gezondheid van het tandvlees zich op een kantelpunt. Er heeft vaak al enige afbraak van bot plaatsgevonden. Er kan gekozen worden voor extra gebitsreinigingen en mondhygiëne instructies om de pockets te verminderen, maar het is ook mogelijk om direct uitgebreider onderzoek met een ‘PARODONTIUMSTATUS‘ te doen en een intensiever (paro-) traject te starten.
PPS 3 Bij deze score zijn er pockets van 6mm en dieper. Er is sprake van afbraak van bot rondom één of meerdere tanden en kiezen. Hierdoor is het meestal noodzakelijk om uitgebreider onderzoek te doen en een intensieve parodontale behandeling te starten (paro-traject).
Wat de mondhygiëniste precies doet en hoeveel tijd het kost hangt af van de aard en de ernst van het probleem. Dit is bij elke patiënt verschillend.
Ga met bloedend tandvlees dus naar de mondhygiëniste om erger te voorkomen. Negeer dit signaal niet. Beter is natuurlijk om problemen te voorkomen door preventief de mondhygiëniste te bezoeken.
Voorkomen is immers beter dan genezen.
Risico’s van een parodontale behandeling
Er bestaat een klein risico dat de behandeling niet voldoende aanslaat, waardoor uw tandvleesscore niet verbetert en uw tanden en of kiezen niet behouden kunnen blijven. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door het niet opvolgen van mondhygiëne-adviezen, roken, medicatie en/ of stress. Een verwijzing naar een parodontoloog zou dan nog uitkomst kunnen bieden.
Wilt u gelijk een afspraak maken, klik dan hier.