Iedereen wil graag een frisse en gezonde mond zonder gaatjes, ontstekingen of onaangename geur. Je kunt deze problemen voorkomen door dagelijks je mond goed te reinigen. Dit doet u door middel van poetsen, ragen, flossen of stoken. Ook de mondhygiëniste kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw gebit, tandvlees en mondhygiëne.

Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in de plaque bevinden. (afb. 1) Wanneer deze bacteriën te lang op de tanden en kiezen zitten, zal het tandvlees reageren met ontsteking. Dit doet meestal geen pijn, maar bloeding is wel het eerste signaal dat er iets niet goed is.

Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en ligt niet meer strak langs de tand.

Tussen de tanden en het tandvlees zit een smalle ondiepe ruimte die de pocket wordt genoemd. In een gezonde situatie is deze ruimte maximaal 3mm diep.

Wanneer tandvlees ontstoken is, kunnen de bacteriën zich gemakkelijk in de pocket uitbreiden, omdat het tandvlees zich niet meer strak om de tand of kies bevindt. Als de plaque zich onder het tandvlees bevindt en dit niet voldoende gereinigd wordt of kan worden, verlies de tand of kies de aanhechtingsvezels. (afb. 2) Ook verhardt de plaque en vormt zich tandsteen. Dit kunt u zelf niet meer wegpoetsen.

Wanneer de pockets dieper worden, wordt schoonmaken steeds lastiger. Hierdoor kan de situatie gemakkelijk verergeren en kan dit op den duur leiden tot verlies van tanden en kiezen. (afb. 3)

mondhygiene
afbeelding 1
mondhygiene
afbeelding 2
mondhygiene
afbeelding 3

De mondhygiëniste

Wanneer er problemen aan het tandvlees ontstaan, wordt u doorverwezen naar de mondhygiëniste om dit probleem samen met u aan te pakken. Zij is de professional op het gebied van tandvleesontstekingen en kaakbotproblemen. Hiervoor heeft zij een 4 jarige HBO opleiding afgerond. De mondhygiëniste richt zich allereerst op het voorkomen van deze problemen door middel van voorlichting en instructies over gebitsverzorging. Dit is een belangrijk onderdeel omdat het succes van de behandeling mede afhangt van u dagelijkse reiniging. Het gaat dus om samenwerking!

Bij de eerste afspraak brengt de mondhygiëniste uw mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op. (afb. 4 en 5)

DPSI

DPSI is een afkorting voor Dutch Periodontal Screening Index.

mondhygiene
afbeelding 4

0 Het tandvlees is gezond
1 Het tandvlees is ontstoken, u heeft gingivitis
2 Naast gingivitis heeft u ook tandsteen
3- Afbraak van de steunweefsels, u heeft parodontitis (pocket >4 en <6)
3+ Parodontitis in combinatie met teruggetrokken tandvlees
4 Een verdere verslechtering van situatie 3 (pocket 6 of groter)

Ook geeft zij uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës (tandbederf), tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten en roken op het gebit. Hier komen ook de instructies over gebitsverzorging aan bod. Uw tandvlees krijgt een cijfer volgens de Dutch Periodontal Screening Index (afb.5), ook de tandarts kan deze score meten tijdens de controle.

Wat de mondhygiëniste precies doet en hoeveel tijd het kost hangt af van de aard en de ernst van het probleem. Indien nodig wordt er een parostatus gemaakt. Hierop wordt uitgebreid per tand de conditie van uw tandvlees beschreven.

De behandeling vindt steeds plaats aan de hand van deze parostatus: daarop staat namelijk precies hoeveel uw tandvlees verbetert of verslechtert.

Als alles in kaart is gebracht volgen vaak meerdere behandelingen in een kort tijdsbestek. In deze zittingen wordt (vaak per kwart van de mond) plaque, tandsteen en aanslag verwijderd van de worteloppervlakken en onder het tandvlees. Zo nodig met behulp van verdoving. Na 3 maanden wordt er opnieuw geëvalueerd. Waar nodig word er opnieuw gereinigd.

Ga met bloedend tandvlees dus naar de mondhygiëniste om erger te voorkomen. Negeer dit signaal niet. Beter is natuurlijk om problemen te voorkomen door preventief de mondhygiëniste te bezoeken.

Voorkomen is immers beter dan genezen.

mondhygiene
afbeelding 5

Risico’s van een parodontale behandeling

Er bestaat een klein risico dat de behandeling niet voldoende aanslaat, waardoor uw tandvleesscore niet verbetert en uw tanden en of kiezen niet behouden kunnen blijven. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door het niet opvolgen van mondhygiëne-adviezen, roken, medicatie en/ of stress. Een verwijzing naar een parodontoloog zou dan nog uitkomst kunnen bieden.

Wilt u gelijk een afspraak maken, klik dan hier.

Verdere info bij uw mondhygiëne