Hier leest u meer over verstandskiezen in het algemeen, de redenen waarom een verstandskies wordt verwijderd en over de mogelijke bijwerkingen van een behandeling en wat u hieraan kunt doen.

Verstandskiezen

Verstandskiezen hebben zelden een functie en geven vaak aanleiding tot klachten. Meestal is er ruimtegebrek en wordt de verstandskies (deels) bedekt door tandvlees zodat reiniging niet goed mogelijk is. Hierdoor kan de kies, die juist tegen een verstandskies aanligt, beschadigd worden. Ook kan het overliggende tandvlees ontstoken raken en treedt pijn, zwelling en een vieze smaak op. Daarom moeten verstandskiezen meestal worden verwijderd.

Wanneer moeten verstandskiezen worden verwijderd?

Verwijdering van de verstandskiezen vindt bij voorkeur plaats tussen het 15e en 25e levensjaar. Het ontstaan van klachten wordt dan voorkomen en er heeft nog geen aantasting van het tandvlees of er naastgelegen kiezen plaatsgevonden. Bovendien is verwijdering op jonge leeftijd eenvoudiger en verloopt de genezing beter.

Tandheelkundig Centrum Volendam

U meldt zich bij de receptioniste of u via het aanmeldscherm beneden in de lobby. Beide zullen u de wachtruimte wijzen, waar u opgehaald wordt. Het kan zijn dat er eerst een röntgenfoto moet worden gemaakt om de gehele kies in beeld te brengen samen met de omliggende structuren in de kaak.

Marina Clinic

Indien een verstandskies zodanig ligt dat de tandarts deze er niet uit kan krijgen, zal hij of zij u verwijzen naar de MKA-chirurg/kaakchirurg in Marina Clinic.

Risico’s van het trekken van tanden of kiezen

Het trekken van een tand of kies is een veel voorkomende behandeling, maar niet altijd zonder risico’s. De tandarts zal van te voren de risico’s inschatten en bepalen of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of dat verwijzing naar de specialist nodig is. Als de wortelpunten bijvoorbeeld dicht bij de zenuwbaan liggen, kan deze (onherstelbaar) beschadigd raken. Tijdens een behandeling kan het ook anders lopen dan verwacht. De tandarts staakt dan de behandeling en verwijst u dan alsnog naar de kaakchirurg. Het komt ook wel eens voor dat bij het trekken van een kies in de bovenkaak een opening van de mondholte naar de neusbijholte (een zogenoemde antrumperforatie) ontstaat. Ook dan wordt u verwezen naar de kaakchirurg die de ontstane opening weer dichtmaakt.

Volg na de behandeling altijd de instructies van de tandarts op. Nabezwaren na het verwijderen van een tand of kies zijn niet ongebruikelijk. Zoals pijn, beperkte mondopening en zwelling. Het kan ook zijn dat u na de behandeling kleine stukjes bot voelt. Dit kan geen kwaad. De tandarts kan dit eventueel verwijderen. Neem bij een bloeding die niet stopt, koorts, hevige pijn die niet met pijnstilling te onderdrukken is of zwelling in de hals altijd contact op met uw tandarts.

Wilt u gelijk een afspraak maken, klik dan hier.