wat-te-doen-bij-een-uitgeslagen-tandEen wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is een behandeling die moet worden uitgevoerd wanneer de zenuw van de tand of kies ernstig ontstoken is of wanneer er zich een ontsteking aan de wortelpunt bevindt. Het doel van een wortelkanaalbehandeling is om ontstekingen aan de wortelpunt te voorkomen of te genezen.

Ontstekingen aan de zenuw zijn in de meeste gevallen pijnlijk. Toch kan het zo zijn dat een ontsteking aan de wortelpunt per toeval op een röntgenfoto (tandfoto) wordt ontdekt. Ook in dit geval, is het raadzaam een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren. Door een wortelpuntontsteking verdwijnt er kaakbot aan de wortelpunt. Dit kan zich zover uitbreiden dat tanden en kiezen los gaan staan en hierdoor verloren gaan.

Een tand of kies bestaat uit tandglazuur, dentine (tandbeen), zenuwkamer en zenuw. Deze laatste 2 worden ook wel de pulpa genoemd. Normaal bevinden zich hier de bloedvaten en het zenuwweefsel.
In een gezonde situatie reageert een tand of kies normaal op warmte en koude prikkels en is tikken tegen een tand of kies niet pijnlijk. Het gebied waar de wortelpunten zich bevinden is ook niet pijnlijk wanneer je hier met je vinger langs masseert (palpeert).

Wanneer een zenuw ontstoken is of wanneer zich een ontsteking aan de wortelpunt bevindt, reageert een tand of kies afwijkend op warmte of koude prikkels. Bij een ernstig ontstoken zenuw zullen deze prikkels hevig pijnlijk zijn, maar zal tikken en palperen (nog) geen pijn geven.

In het geval van een ontsteking aan de wortelpunt zal er vaak geen enkele reactie optreden bij warmte of koude, maar zal tikken en soms aanraken al als pijnlijk worden ervaren. Hierbij is de pijn vaak continue aanwezig, en niet of nauwelijks te onderdrukken met pijnstillers. De ontsteking heeft zich dan al uitgebreid tot in het kaakbot en is in dit stadium ook zichtbaar op de röntgenfoto (tand foto)

gezonde kiesontstoken zenuwonsteking wortel

De behandeling

De behandeling wordt altijd met een verdoving uitgevoerd. Hierdoor is de behandeling vaak pijnloos. In een enkel geval, waarbij een acute ontsteking of een abces aanwezig is, kan het soms niet geheel pijnloos uitgevoerd worden.

Daarna maakt de tandarts van bovenaf een opening naar de zenuwkamer. In veel gevallen loopt het tandbederf ook al tot de pulpa. Daarna wordt de tand of kies geïsoleerd met een rubber lapje (cofferdam). Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er geen speeksel bij komt en dat de spoelmiddelen die de tandarts gebruikt niet ingeslikt kunnen worden.

Het ontstoken of dode zenuwweefsel wordt door middel van hand en roterende instrumenten verwijderd. Daarna worden de kanalen en zenuwkamer gereinigd met een chlooroplossing (spoelmiddel). Het is belangrijk dat de wortel over de gehele lengte wordt gereinigd.

De tandarts zal de wortelkanalen ook met een hoog frequent geluid (ultrasoon) reinigen. Wanneer de kanalen goed schoon zijn, zullen ze gevuld worden met rubberstiften (guttapercha). Dit heeft als doel om geen bacteriën meer in het wortelkanaal toe te laten. Bij het vullen van een wortelkanaal met guttapercha wordt warmte gebruikt. Hierdoor zal er een compacte vulling ontstaan die de zenuw- of kanaalholte zo goed mogelijk opvult.

In Tandheelkundig Centrum Volendam werken wij met operatiemicroscopen. Middels deze vergrotingen en verlichting zijn wij in staat om de moeilijk vindbare kanaaltjes op te sporen en kunnen wij goed gecontroleerd werken. De kans op een succesvol behandelresultaat stijgt hiermee aanzienlijk. Om deze reden worden meerkanalige elementen altijd onder microscoop afgemaakt.

Risico’s van een wortelkanaalbehandeling

Er is een klein risico dat de wortelkanaalbehandeling niet tot een beoogd resultaat leidt. De kans op een nieuwe ontsteking is echter klein. In dat geval kunnen we dan de behandeling herhalen. Als de ontsteking ook daarna niet verdwijnt, kan de tandarts of een kaakchirurg in overleg met u besluiten tot een behandeling van de ontsteking aan de wortelpunt (apexresectie).

Na een wortelkanaalbehandeling is er ook een verhoogde kans op breuk van de tand of kies. Om dit te voorkomen is het aan te bevelen om de tand of kies na een wortelkanaalbehandeling te voorzien van een kroon.

Wilt u gelijk een afspraak maken, klik dan hier.