In de biologische tandheelkunde wordt gewerkt met materialen die minder chemicaliën bevatten en vriendelijker voor het lichaam zijn. Bepaalde stoffen worden in de biologische tandheelkunde absoluut niet gebruikt zoals:

Geen amalgaam (zilver) vullingen

Amalgaamvullingen bevatten kwik. Kwik kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat deze vullingen in de mond, kleine hoeveelheden kwik blijven afgeven. Vooral als de vullingen wat ouder zijn of “lekken”.
In de biologische tandheelkunde worden alle vullingen van composiet of porselein gemaakt. Deze witte materialen zijn een stuk veiliger. Er worden alleen composietmaterialen van de hoogste kwaliteit gebruikt waar mensen zelden tot nooit allergisch voor kunnen zijn.

Verwijdering van amalgaamvullingen

In Tandheelkundig Centrum Volendam hebben we veel ervaring in het veilig verwijderen van amalgaam vullingen. Deze worden altijd verwijderd onder cofferdam, zodat het amalgaam niet in de mond kan komen of ingeslikt kan worden. Hierbij wordt een grote afzuiger gebruikt om het amalgaam gelijk weg te zuigen.

Sommige patiënten ervaren positieve veranderingen na het laten verwijderen van hun vullingen, bijvoorbeeld minder hoofdpijn.

Verdoving

In de biologische tandheelkunde worden geen Articaïne bevattende verdovingsvloeistof toegepast zoals Septanest®, Ultracaïne®. Dit omdat sommige mensen overgevoelig kunnen reageren op Articaïne.
In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van Citanest® of Xylocaïne®. De vloeistoffen bevatten geen adrenaline/ articaïne. Het kan daardoor iets langer duren voordat de verdoving inwerkt.

Fluoride

In de biologische tandheelkunde wordt ervoor gekozen om niet te werken met fluoride. Om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan wordt de aandacht vooral gericht op voeding, preventie en de stof Nano hydroxyapatiet.

Wilt u op een biologische manier behandeld worden, bespreek dit met uw tandarts.