De volledige prothese of het kunstgebit

Een volledige prothese of kunstgebit is een hulpmiddel dat gebruikt wordt wanneer alle tanden en kiezen verwijderd zijn. Een kunstgebit ligt valt onder de uitneembare voorzieningen. Er zijn bijna drie miljoen volledige prothesedragers in Nederland. Een prothese kan worden gemaakt door een tandarts, een tandprotheticus of een klinisch prothese technicus (KPT).

Als u de prothese in de mond heeft, vormt zich een speeksel laagje tussen het kunststof van de prothese en het tandvlees zuigt het kunstgebit zich vast in de mond (retentie). De prothese heeft een zodanige vorm dat deze goed past bij de anatomie van de kaken en de mondspieren. In een beweeglijke mond is dit niet altijd eenvoudig en een deel van de prothesedragers heeft dan ook problemen hiermee. Meestal bij het ondergebit doordat onder andere het draagvlak van de kaak daar veel kleiner is.

Als dit het geval is kan vaak met behulp van implantaten en een klikgebit toch een goede oplossing geboden worden.

Omdat elke mond en kaak anders is, wordt voor u een prothese speciaal op maat gemaakt. Om de kauw en spreekfunctie met de prothese te herstellen zullen een aantal stappen doorlopen moeten worden.

Hoe wordt een kunstgebit gemaakt?

Voor alle tarieven, klikt dan hier.
Wilt u gelijk een afspraak maken, klik dan hier.