Hier leest u meer over verstandskiezen in het algemeen, de redenen waarom een verstandskies wordt verwijderd en over de mogelijke bijwerkingen van een behandeling en wat u hieraan kunt doen.

Verstandskiezen

Verstandskiezen hebben zelden een functie en geven vaak aanleiding tot klachten. Meestal is er ruimtegebrek en wordt de verstandskies (deels) bedekt door tandvlees zodat reiniging niet goed mogelijk is. Hierdoor kan de kies, die juist tegen een verstandskies aanligt, beschadigd worden. Ook kan het overliggende tandvlees ontstoken raken en treedt pijn, zwelling en een vieze smaak op. Daarom moeten verstandskiezen meestal worden verwijderd.

Wanneer moeten verstandskiezen worden verwijderd?

Verwijdering van de verstandskiezen vindt bij voorkeur plaats tussen het 15e en 25e levensjaar. Het ontstaan van klachten wordt dan voorkomen en er heeft nog geen aantasting van het tandvlees of er naastgelegen kiezen plaatsgevonden. Bovendien is verwijdering op jonge leeftijd eenvoudiger en verloopt de genezing beter.

Tandheelkundig Centrum Volendam

U meldt zich bij de receptioniste of u via het aanmeldscherm beneden in de lobby. Beide zullen u de wachtruimte wijzen, waar u opgehaald wordt. Het kan zijn dat er eerst een röntgenfoto moet worden gemaakt om de gehele kies in beeld te brengen samen met de omliggende structuren in de kaak.

Marina Clinic

Indien een verstandskies zodanig ligt dat de tandarts deze er niet uit kan krijgen, zal hij of zij u verwijzen naar de MKA-chirurg/kaakchirurg in Marina Clinic.

Wilt u gelijk een afspraak maken, klik dan hier.