Soorten Beugels

Uitneembare beugels:

expansieplaatjehawley

(expansie)Plaat:
Dit is een kunststof plaatje met metalen klemmetjes en veertjes. Deze beugel wordt vaak gebruikt om kleine correcties uit te voeren in het wisselgebit. Het plaatje wordt ook af en toe gebruikt om de bovenkaak te verbreden. In dat geval zit er een schroef in het midden die kan worden aangedraaid met een sleuteltje. Een plaat kan ook dienen als retentiebeugel nadat de actieve behandeling is afgerond.
activator
Activator:
Dit is een op maat gemaakte uitneembare kunststof beugel. De onderkaak wordt door deze beugel gestimuleerd om naar voren te groeien. Hierdoor komen de onder- en bovenkaak zodanig boven elkaar komen te staan dat de tanden en kiezen goed in elkaar passen. Deze beugel werkt alleen zolang er nog groei plaats vindt.De activator moet minimaal 16 uur per etmaal gedragen worden. Tijdens het eten, sporten en poetsen mag hij niet in. Hij wordt doorgaans 9-12 maanden gedragen en wordt meestal opgevolgd door vaste apparatuur (blokjesbeugel) om de tandstand nog verder te corrigeren.
headgear
Headgear/buitenboord beugel:
Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de kiezen in de bovenkaak naar achteren. Hierdoor zullen de kaken beter op elkaar passen en komt er extra ruimte vrij voor tanden en kiezen die daar gebrek aan hebben. Op de kiezen in de boven kaak worden banden met buisjes geplaatst. In deze buisjes wordt de headgearboog geschoven en aan de boog wordt vervolgens de nekband bevestigd. De headgear moet ongeveer 16 uur per etmaal gedragen worden en mag niet in tijdens het sporten. De beugel wordt ook vaak in combinatie met vaste apparatuur gedragen.

Invisalign: Bij deze methode wordt het gebit gecorrigeerd met behulp van een aantal haast onzichtbare, uitneembare hoesjes die speciaal voor de patiënt op maat worden gemaakt. De hoesjes dienen 24 uur per dag gedragen te worden. Elke twee weken worden ze vervangen. De tanden en kiezen verschuiven hierdoor geleidelijk naar de gewenste eindstand. Soms is het nodig om kleine, witte vullingen op de tanden te maken voor extra correcties.

Vaste apparatuur:

witte brackets keramisch
Brackets/ blokjes beugel:
Een vaste beugel – ook wel blokjes/slotjesbeugel genoemd – kan niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit metalen of keramische (witte) slotjes die op de tanden worden geplakt. Door de brackets loopt een veerkrachtige draad die er voor zorgt dat de tanden en kiezen in de juiste richting gaan verplaatsen. Elke 4-6 weken wordt er een nieuwe dikkere draad geplaatst. Gedurende de behandeling kan het noodzakelijk zijn om elastieken te dragen om de tanden en kiezen beter op elkaar te laten passen. Een goede medewerking kan de behandelduur aanzienlijk verkorten.
Spin
Spin/ hyrax:
De spin is een beugel die ervoor zorgt dat je bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Hij bestaat uit vier ringetjes die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes en een schroef. De spin wordt op de kiezen vast gelijmd. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan deze beugel worden gedraaid. De tandarts/orthodontist vertelt je hoe vaak je moet draaien. Elke week wordt er gekeken of de kaak al breed genoeg is. Over het algemeen blijft de spin ongeveer 3-4 maanden in de mond zitten.

– TAD’s of micro implantaat: Dit zijn kleine schroefjes die in de kaakwal of het gehemelte worden geplaatst. Deze implantaten dienen als houvast voor het orthodontisch verplaatsen van tanden en kiezen. Ze worden vooral gebruikt om tanden en kiezen over grote afstanden te verplaatsen met zo min mogelijk bijwerkingen op de rest van de tanden. Soms kunnen ze ter vervanging van buitenboordbeugels worden toegepast.

Nazorg