Tandvervanging doormiddel van implantaten

Mist u één, meerdere of zelfs al uw tanden en kiezen? Wilt u graag weer ongehinderd kunnen praten, lachen en eten? Dan is een implantaat mogelijk de oplossing voor u.
Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Deze vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese (klikgebit).

‘klik’ en hij zit vast!

implantologieEen overkappingsprothese is een kunstgebit dat vastklikt op twee implantaten. In veel gevallen kunnen implantaten in de onderkaak worden geplaatst. Deze steken dan door het tandvlees heen om houvast te bieden aan de gebitsprothese (kunstgebit), waardoor deze veel vaster en stabieler komt te zitten.

Implantaten kunnen bij iedereen worden aangebracht, ongeacht de leeftijd. Bij mensen met ernstige hartklachten, ongeregelde diabetes, bloedstollingsafwijkingen en na bestralingen in het hoofd/halsgebied is het echter niet altijd mogelijk. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving en duurt ongeveer één uur.
Een goed zittend kunstgebit kan allerlei lichamelijke klachten voorkomen zoals: chronische maagklachten, hoofdpijn en slechte eetlust. Bovendien voelt iemand met een goed zittende gebitsprothese zich zekerder in het sociale leven.

Vergoed door uw verzekering

Het plaatsen van implantaten en de bijbehorende prothese (kunstgebit) wordt in de meeste gevallen bijna volledig vergoed door uw verzekering. Wel moet hiervoor van tevoren een machtiging worden aangevraagd. U beltaalt in de meeste gevallen een beperkte eigen bijdrage voor de volledige prothese.

Risico’s bij implantaten

De kans van slagen van een implantaatbehandeling is zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Tijdens de operatie kan blijken dat er onvoldoende bot aanwezig is, waardoor er (kunst)bot aangebracht moet worden. Indien er onvoldoende bot aanwezig is, kan het voorkomen dat een implantaat niet direct geplaatst kan worden. Direct na het plaatsen van een implantaat kan er tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn, zwelling, blauwe plekken of een beperkte mondopening. De meeste nabezwaren zijn goed te onderdrukken met pijnstilling. Het zou kunnen dat er ontsteking optreedt na behandeling en het kan ook voorkomen dat een implantaat niet goed genoeg vastgroeit en moet worden verwijderd. De kans hierop is zeer klein, maar wordt groter als u rookt, als de mondhygiëne niet op orde is of als de (mond)gezondheid niet optimaal is.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot uw tandarts. Bel Tandheelkundig Centrum Volendam voor een informatief consult. Tandarts-implantologen Manon Weijers, Andreas Jovanovic en Roel Sneijders, die werkzaam zijn in onze zusterkliniek Marina Clinic, kan vervolgens d.m.v röntgen-onderzoek bepalen of uw kaak geschikt is voor implantaten.

Als alle tanden en kiezen ontbreken en het bestaande kunstgebit onvoldoende houvast op de kaak heeft, dan kan het kunstgebit op implantaten worden vastgeklikt. Bovendien wordt het slinken van de kaak door de aanwezigheid van de implantaten sterk afgeremd.

Wilt u gelijk een afspraak maken, klik dan hier.