Intraorale scanner

Als tandheelkundig Centrum Volendam zijn wij voortdurend opzoek naar nieuwe technieken of materialen die behandelingen bij patiënten kunnen verbeteren, verkorten en veraangenamen.

Onze nieuwste aanwinst de 3shape TRIOS mondscanner. Deze scanner maakt een 3D beeld van het gebit en vervangt het traditionele happen. Hij wordt vooral ingezet op onze orthodontie afdeling maar ook voor het maken van kronen,bruggen bij de tandarts.

De voordelen van de scanner zijn:

 • Comfortabel voor de patiënt: Kokhalzen, vieze smaak van het afdrukmateriaal of beperkte ademhaling kunnen de patiënten in veel gevallen worden bespaard.
 • De digitale afdruk heeft een zeer grote precisie en is direct zichtbaar op de monitor aan de behandelstoel. Dit leidt tot minder overmaakwerk en een betere pasvorm van werkstukken.
 • Directe communicatie met het laboratorium. Met één druk op de knop is het digitale model verzonden en kan het lab er mee aan de slag. Er is dus geen koerier meer nodig om het werk van de praktijk naar het lab te brengen.
 • De digitale gebitmodellen kunnen gebruikt worden voor een virtueel orthodontisch plan. De patiënt kan van te voren zien wat het eindresultaat van een eventuele beugelbehandeling kan zijn.


Digitale Orthodontie

Op onze orthodontieafdeling maken wij tegenwoordig gebruik van een intraorale scanner. Het traditionele happen is verleden tijd. Met de scanner wordt er een 3D computermodel gemaakt van het gebit. Flimpje scannen.
Het 3D model biedt allerlei mogelijkheden:

  • Het model kan verzonden worden naar een laboratorium. Daar printen zij met een 3d printer het model uit in plastic. Op dit plastic model kunnen zij vervolgens alle denkbare beugels maken.
  • Het 3d model hebben wij zelf ook in de computer staan. Op dit model kunnen we met speciale software “ortho analyzer”verschillende metingen en berekeningen worden gedaan om een nog betere diagnose te kunnen stellen.

Digitale indirect bonding:
Op de traditionele manier plakt de tandarts of orthodontist bij de patiënt één voor één brackets op elke tand. In de mond wordt de juiste positie van de brackets bepaald. Dit kan nu digitaal. We kunnen met speciale software de brackets heel precies op het digitale model plaatsen. We kunnen inzoomen op de tanden, het model in alle richtingen bewegen en er zitten geen lippen,wangen of een tong in de weg.

Op het scherm zijn 2 modellen te zien. Een model waar de brackets op zitten en één model zonder brackets. Dit model geeft het eindresultaat weer dat bij de huidige positie van de brackets hoort. Is het eindmodel niet perfect dan kun je de tanden of de brackets verplaatsen. Net zolang totdat het eindresultaat perfect is.

Staan alle brackets op de juiste plek dan sturen we het digitale plan naar het lab. Daar printen ze een mal voor de bovenkaak en een mal voor de onderkaak. In deze mallen plaatsen we de brackets inclusief lijm en vervolgens kan in een keer een volledige kaak geplakt worden bij de patiënt.

Voordelen:

   • Als patiënt lig je veel korter in de stoel.
   • Preciezere plaatsing van de brackets waardoor er aan het eind van de behandeling minder correcties nodig zijn. Het gevolg is een kortere beugelbehandeling.
   • Voordat de beugel geplaatst is kan door de behandelaar en de patiënt al het eindresultaat worden gezien.