Tandheelkundig-Centrum

Sinds januari dit jaar waait er een frisse wind door Tandheelkundig Centrum Volendam. Medeoprichters Peter en Jaap Veerman hebben een stapje terug gedaan en tandartsen Carina de Bruijn, Petra Uiterwaal, Marja Jonk, Robert Helsloot en Jan Zwarthoed hebben zich bij de maatschap gevoegd. ,,De afgelopen jaren hebben we veel grote veranderingen doorgevoerd. Dat willen we de komende tijd met een nieuw team en vernieuwende ideeën blijven volhouden.”

Sinds de oprichting van de praktijk in 1994 zat er nooit eerder een vrouw bij de maatschap. Nu zijn het er opeens drie. ,,Anno 2017 kan het ook eigenlijk niet meer dat er alleen maar heren in de bovenste laag zitten”, glimlacht Uiterwaal. ,,Vroeger was het een mannenberoep, maar tegenwoordig is ongeveer de helft van onze tandartsen vrouw.”

Het idee om in de toplaag van het bedrijf te gaan verjongen, zat al langere tijd in de planning. ,,Jaap en Peter wilden het wat rustiger aan gaan doen en voor ons als nieuwe eigenaren is het een prachtig nieuw avontuur”, beseft De Bruijn. ,,Tegelijkertijd is het fijn dat Jaap en Peter hier wel werkzaam blijven, zodat we voor advies nog steeds bij hen terecht kunnen en patiënten weinig merken van de nieuwe rolverdeling.”

‘Een pluspunt is dat mensen met pijn altijd dezelfde dag bij ons terecht kunnen, of ze nu patiënt zijn of niet’

De vijf kersverse eigenaren zitten inmiddels een maand in hun nieuwe rol. ,,Qua werk is er niet veel veranderd, maar je hoort nu wel sneller wat er speelt in de praktijk en mag over alles meebeslissen”, vertelt Uiterwaal.

De Bruijn: ,,En ik denk dat het ook voor de tandartsassistenten anders aanvoelt, zo’n nieuwe rolverdeling. Wij zijn veel jonger, staan dichter bij ze. Dat zorgt er ook voor dat je toegankelijker bent. Als er iets speelt, durven ze sneller met hun probleem bij je aan te kloppen.”

Samenwerking en specialisaties
“Stilstand is achteruitgang”, luidt het credo van de eigenaren van Tandheelkundig Centrum Volendam. Doordat de praktijk vrijwel elk jaar innoveert, heeft de concurrentie veel moeite om het tempo bij te houden.

Qua kennis en specialisaties, maar ook op het gebied van onderlinge samenwerking, maatregelen infectiepreventie, bereikbaarheid en vernieuwende apparatuur loopt de Volendamse praktijk voorop. Mede daardoor werd Tandheelkundig Centrum Volendam in 2015 beloond met de IBEV Ondernemingsprijs. ,,Het begon al bij de oprichting, toen Peter, Kees en Jaap Veerman met Martien Mooijer samen één praktijk gingen runnen. Zij zagen destijds al in dat het bundelen van krachten veel voordelen biedt”, zegt Uiterwaal.

De Bruijn: ,,Daar hebben we nog steeds profijt van. Los van de mondhygiënisten, orthodontisten en andere specialisten werken er momenteel negentien tandartsen binnen onze praktijk. Doordat we zo groot zijn, hebben we de mogelijkheid om te blijven investeren in state-of-the-art-apparatuur, extra opleidingen en hygiënevoorzieningen. Een gewone kleine praktijk kan zich dat vaak niet veroorloven.”

‘Een pluspunt is dat mensen met pijn altijd dezelfde dag bij ons terecht kunnen, of ze nu patiënt zijn of niet’

Uiterwaal: ,,Bovendien kan elke tandarts zichzelf hier in een bepaald onderdeel specialiseren. Daardoor kunnen we veel tandheelkundige problemen binnen onze eigen muren oplossen. En we benutten uiteraard de mogelijkheid om regelmatig met elkaar te overleggen over bepaalde complexe gevallen.”

Mocht het echt te gecompliceerd zijn, dan heeft Marina Clinic vaak nog wel een oplossing. Tandheelkundig Centrum Volendam werkt sinds een paar jaar nauw samen met deze zelfstandige kliniek in het Marinapark. ,,Men is daar heel ver met zaken als implantologie en mond-, kaak- en aangezichtschirurgie”, weet Uiterwaal. ,,Daarnaast beschikken ze over een ultramoderne driedimensionale ConebeamCTscan, kunnen ze behandelingen onder microscoop uitvoeren en hebben ze alles op het gebied van esthetische tandheelkunde. Het is fijn dat onze verwijskliniek hier om de hoek zit. Het is namelijk algemeen bekend dat patiënten sneller afhaken wanneer je ze doorverwijst naar een ziekenhuis buiten de gemeente. En dat is niet bevorderlijk voor de mondgezondheid.”

Kunstgebit voorkomen

Landelijke cijfers wijzen uit dat de mondgezondheid van mensen gemiddeld gezien veel beter is dan pakweg twintig jaar geleden. Voorheen kregen heel veel mensen vroeg of laat te maken met een kunstgebit. Tegenwoordig zie je dat steeds minder bij zestigplussers. Dat is enerzijds te danken aan de verbeterde zorg door de jaren heen. Anderzijds doordat de focus veel meer op preventie ligt. Uiterwaal: ,,Voorkomen is beter dan genezen, ook in de tandheelkunde. Een mooi en gezond gebit begint bij preventie. Het is belangrijk dat je op de juiste manier poetst, flost, stookt en regelmatig de boel laat controleren bij een professional.”

De Bruijn: ,,Mochten wij bijvoorbeeld zien dat de mondgezondheid slechter wordt, wat ongezond voor het lichaam is, kunnen we je handvatten geven of doorverwijzen naar een preventie-assistent of mondhygiënist. Als dat niet het juiste effect heeft, beschikt Marina Clinic over een paradontoloog, de specialist op het gebied van gezond tandvlees.”

Vacatures

In 2006 heeft Tandheelkundig Centrum Volendam een grootscheepse verbouwing ondergaan, waardoor er onder meer een super-de-luxe orthodontie-afdeling is bijgekomen. Naast de negen eigenaren beschikt het centrum over zo’n 80 medewerkers en meer dan 25.000(!) patiënten. De praktijk heeft daarmee naast gemeentelijk tevens regionaal een belangrijke functie. ,,Ook qua openingstijden hebben we een slag gemaakt”, glimlacht De Bruijn. ,,Op dinsdag en woensdag zijn we van zeven uur ’s morgens tot half tien ’s avonds geopend. De rest van de doordeweekse dagen sluiten onze deuren om zeven uur ’s avonds en op zaterdag kunnen patiënten bij ons terecht van acht tot één. Zo kunnen patiënten altijd wel een moment vinden om langs te komen. En een verdere uitbreiding van de openingstijden sluiten we zeker niet uit”.

Uiterwaal: ,,Een ander pluspunt is dat mensen met pijn altijd dezelfde dag bij ons terecht kunnen, of ze nu patiënt zijn of niet. Daardoor merk je dat ook steeds meer mensen buiten Edam en Volendam ons weten te vinden. Ons patiëntenbestand groeit na al die jaren nog steeds.”

Mede daardoor zoekt Tandheelkundig Centrum Volendam regelmatig verse krachten. De Bruijn: ,,Zo staan er nu vacatures open voor assistentes, die ook intern opgeleid kunnen worden. Een interessante functie voor jonge meiden die geïnteresseerd zijn in het vak en willen werken binnen een bedrijf met veel mogelijkheden.”

Uiterwaal: ,,Met een verjongd management en heel groot professioneel team van behandelaars, met de ideale mix van nieuwe kennis en veel ervaring, is Tandheelkundig Centrum Volendam klaar voor de toekomst. U bent van harte welkom!”

Bron: groot-waterland.nl