Niet schrikken… Je betaalt tijdelijk iets meer!
De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) heeft besloten dat tandartspraktijken per bezoek 4,26 euro erbij mogen berekenen. Dit veroorzaakt boze reacties bij sommige van onze patiënten. Hoe halen we het in ons hoofd? We snappen deze emotie en proberen je het daarom uit te leggen…

Meestal vergoed
Allereerst kunnen we gelukkig vertellen dat veruit de meeste verzekeringen dit bedrag vergoeden. Soms moet je dan nog wel een beetje zelf betalen.

Behandeling blijft zelfde prijs
Misschien heeft je kapper, je schoonheidsspecialist, en noem-het-maar-op zijn prijzen verhoogd. Zij hebben – net als wij – meer kosten sinds de uitbraak van Covid-19. In de mondzorg kunnen we niet zomaar de behandeling duurder maken. De prijzen worden namelijk eens per jaar landelijk afgesproken. Daarom is er een nieuwe verrichtingscode gekomen; de C88. Ook huisartsen krijgen nu meer per patiënt, maar dat blijft volledig uit jouw zicht.

Uit de kosten komen
Deze code is er puur om onkosten van te betalen. Onze medewerkers worden er dus zeker niet rijker van. De onkosten van mondzorg praktijken liggen normaal gesproken in het hele land gemiddeld over de 80%. Op het moment dat de kosten tegen de 100% aankomen of er zelfs overheen gaan, dan weet je wel wat er gebeuren zal. Dat zou betekenen dat jij zonder tandarts en mondhygiënist zou zitten. Dat kan natuurlijk niet. Daarom kunnen ALLE tandheelkundigen die €4,26 berekenen. Wij zijn dus absoluut niet de enige praktijk die dit ‘zomaar’ op je rekening zet. Hoewel we volgens de Nza dit bedrag per patiënt per zitting zouden mogen declareren, ongeacht het aantal zittingen, hebben wij besloten dit bedrag slechts een keer aan de patiënt te berekenen. Het is bij ons dus zo dat als je in de komende tijd vier keer bij ons komt, je slechts één keer zult moeten betalen.

Extra tijd
We leggen graag uit waarom er een kostenstijging is. Door Corona zijn we meer tijd kwijt met allerlei maatregelen. Zo voeren we de triage uit en hebben we extra overlegmomenten om elke verandering in de Corona-Leidraad door te spreken.

Assistent erbij
We hebben tegenwoordig bij drukke bezetting van de praktijk een deur-assistent. Zij let er op dat er nooit teveel mensen tegelijk in de praktijk aanwezig zijn, waardoor de wachtkamers niet overvol raken.

Extra materiaalkosten
Verder zijn vooral de mondkapjes, maar zeker ook bijvoorbeeld de handschoenen enorm in prijs gestegen. Dit komt door de krapte op de markt. De kosten van mondkapjes, handschoenen, handdesinfectie, faceshields enzovoorts zullen helaas nog een hele poos hoog blijven.

Tijdelijk
De Nza heeft besloten om die C88 te laten gelden tot november 2020.

Het is even niet anders….
We hopen echt dat we op een beetje begrip kunnen rekenen. We snappen dat het voor jou ook echt niet prettig is en snappen ook de negatieve reactie als je zo onder stress staat. Het leven is al behoorlijk duur en bij sommige van jullie staat hun baan op de tocht. Weet dat we dit bedrag echt niet hadden doorgevoerd als het niet echt nodig was geweest. We blijven in elk geval heel hard voor je werken en daar waar het moet zetten we er graag ‘een tandje’ bij. Hopelijk wordt snel alles weer normaal!