Wortelkanaalbehandeling

Endodontologie

In Tandheelkundig Centrum Volendam wordt deze behandeling met de modernste apparatuur en materialen uitgevoerd (o.a. een operatiemicroscoop en ultrasoon apparatuur). Deze behandeling wordt door de tandarts een endodontische behandeling genoemd. De behandeling wordt altijd met een verdoving uitgevoerd. Hierdoor voelt u geen pijn tijdens de behandeling.
Een tand of kies bestaat uit glazuur, dentine (tandbeen), pulpakamer (zenuwholte) en wortelkanaal. De laatste twee worden samen pulpa genoemd en hierin bevindt zich (in een gezonde situatie) pulpaweefsel (bloedvaten en zenuwweefsel). In een gezonde situatie reageert een kies normaal op koude- en warmteprikkels.

Gezonde kies

Ontstoken pulpa

Als er een gat in een kies ontstaat (tandbederf of wel cariës) dan kan een zenuw geïrriteerd raken. Deze irritatie kan in de meeste gevallen worden verholpen door een vulling te maken in de kies.

Om verschillende redenen kan, nadat een vulling is gemaakt, de irritatie van de zenuw nog aanwezig zijn. Is de irritatie nog omkeerbaar dan kan soms afgewacht worden. Is de zenuw ernstig ontstoken, dan zal er een zenuwbehandeling ofwel wortelkanaalbehandeling plaats moeten vinden.

De behandeling

De endodontische behandeling vindt altijd met een lokale verdoving plaats. De kies wordt geïsoleerd met een rubberlapje (cofferdam). Dit wordt gedaan om te zorgen dat er geen speeksel bij mag komen. Daarna wordt er een gat in de kies gemaakt om toegang te krijgen naar de zenuwholte of pulpakamer. De ontstoken zenuw wordt door middel van instrumenten verwijderd. De wortelkanalen zijn verbonden met het kaakbot. Hierdoor kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. In dit stadium is de ontsteking ook zichtbaar op de röntgenfoto.
behandelingDe wortelkanalen worden gereinigd met een chlooroplossing. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk bacteriën worden verwijderd uit het wortelkanaal. De tandarts zal de wortel over de hele lengte reinigen. De tandarts zal de wortelkanalen ook met een hoog frequent geluid (ultrasoon) reinigen. Wanneer de kanalen goed schoon zijn, zullen ze gevuld worden met rubberstiften (guttapercha). Dit heeft als doel om geen bacteriën meer in het wortelkanaal toe te laten. Bij het vullen van een wortelkanaal met guttapercha wordt warmte gebruikt. Hierdoor zal er een compacte vulling ontstaan die de zenuw- of kanaalholte zo goed mogelijk opvult.
In Tandheelkundig Centrum Volendam werken wij met operatiemicroscopen. Middels deze vergrotingen zijn wij in staat om de moeilijk vindbare kanaaltjes op te sporen en kunnen wij goed gecontroleerd werken.

Maak nu een afspraak

Maak direct een vrijblijvende afspraak.

Contact

Ons endodontologie team

Resultaten