Orthodontie

Welke verzekering is aan te raden?

Orthodontie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, hiervoor is een aanvullende zorgverzekering nodig. Voor een overzicht van zorgverzekeraars, premies en vergoedingen voor orthodontie klikt u eenvoudig op de gewenste link: voor een vergoedingsoverzicht van Independer Independer (tot 18 jaar of vanaf 18 jaar) of van ZorgwijzerZorgwijzer (tot 18 jaar of vanaf 18 jaar).

Orthodontie (beugels) in Tandheelkundig Centrum Volendam

Plakkertje los? Draadje in de wang? Dit kan heel vervelend zijn! Wij zijn doordeweeks van 07:00 uur tot 19:00 uur en op zaterdag van 08:00 uur tot 13:00 uur aanwezig, zodat wij u altijd spoedig kunnen helpen.

Orthodontische behandeling

Orthodontie is gericht op het verplaatsen van tanden en kiezen zodat ze op de juiste plaats in het kaakbot komen te staan. Ook de groei van botstructuren van de kaken kan met orthodontische behandelingen worden beïnvloed. Orthodontie is niet specifiek gericht op een cosmetisch eindresultaat, maar een gezond, goed functionerend gebit gaat vaak wel hand in hand met een mooi gebit. Goede gebitsreiniging is immers beter mogelijk als de tanden en kiezen netjes naast elkaar staan in plaats van schots en scheef. De hedendaagse orthodontie richt zich op een gezond en goed functionerend gebit. Een stralende lach en een prettig ogende rij tanden horen hier ook bij.

Wanneer moet mijn kind voor het eerst naar de orthodontist?

Veel tandartsen en ook ouders verkeren in de veronderstelling dat er pas orthodontisch moet worden behandeld als alle tanden en kiezen er zijn. Deze veronderstelling is niet altijd juist. Er zijn veel gebitsproblemen die reeds op vrij jonge leeftijd zouden moeten worden behandeld en wel ruim voordat alle tanden en kiezen er zijn.Op de universiteiten wordt tegenwoordig gedoceerd dat de eerste screening bij de orthodontist tussen het 8ste en 9de levensjaar moet plaatsvinden.

Mondgewoontes, een belangrijk onderdeel van orthodontie

Het herkennen van onjuist gebruik van de spieren van de kaken en mond en training in het juiste gebruik van deze spieren kunnen een belangrijk onderdeel van de (voor)behandeling zijn. Een verkeerde positie van de tong gedurende de jaren van de kaakgroei en de ontwikkeling en vorming van de kaken, kan namelijk allerlei problemen, zoals spraakproblemen, veroorzaken. Een voorbeeld van een veelvoorkomend gebitsprobleem is de open beet. Dit probleem wordt soms veroorzaakt door duimzuigen of doordat de tong jarenlang in een verkeerde positie heeft gelegen door onjuiste neusademhaling. Een vroege behandeling van dit probleem kan voorkomen dat op latere leeftijd blijvende kiezen moeten worden getrokken om de open beet te corrigeren. Vroeg ingrijpen is in dit soort gevallen dan ook noodzakelijk.

Orthodontische chirurgie

In sommige gevallen zijn de problemen in de botstructuren dusdanig groot dat met normale orthodontische apparatuur geen goed eindresultaat kan worden bereikt. Dit komt omdat het verplaatsen van de tanden en kiezen wordt gelimiteerd door de begrenzingen van het bot. Met behulp van een kleine chirurgische ingreep kan vaak toch een goed resultaat worden bereikt. Een goede relatie en samenwerking met de kaakchirurg is dan ook noodzakelijk bij sommige orthodontische behandelingen. Tandheelkundig centrum Volendam werkt nauw samen met de kaakchirurgen van praktijk Marina Dental in Volendam.

Waarom is een goede mondhygiëne tijdens de behandeling extra belangrijk?

Het is niet altijd even makkelijk om kinderen goed te laten poetsen. Met een beugel in de mond is het nog lastiger dan normaal om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen. Als het gebit tijdens de orthodontische behandeling niet goed verzorgd is, kunnen er soms witte vlekken overblijven als de beugel eruit gaat. Bij een slechte mondhygiëne is het dan ook onverantwoord om met een beugel door te blijven lopen. Dit is de reden dat iemand die een beugel krijgt eerst naar de mondhygiëniste of preventie-assistente wordt verwezen. Als de mondhygiëne goed genoeg is, kan de beugel worden geplaatst. Daarna is het ook zaak dat er goede instructie wordt gegeven hoe het gebit, na het plaatsen, het beste schoon gehouden moet worden. Bij de maandelijkse controles wordt de mondhygiëne ook goed in de gaten gehouden en als het nodig is zal er nog eens een verwijzing naar de mondhygiëniste of preventieassistente plaatsvinden.

Ons orthodontisch team

De afdeling Orthodontie beschikt over een orthodontist, Onno Kooren, en vier tandartsen met een speciale affectie voor de orthodontie: Nick Tuip, Jan Zwarthoed en Berry Bond.

Vijf behandelend tandartsen op één afdeling orthodontie, dat is uniek in Noord-Holland.

Daarnaast kan de afdeling Orthodontie rekenen op de ondersteuning van nog eens dertig tandheelkundige professionals.

Onno Kooren: “Kaakchirurgen en tandartsen met bepaalde specialisaties zoals wortelkanaal-behandelingen zitten hier letterlijk één deur verder. We vragen regelmatig om advies of hulp aan onze collega’s. Onze patiënten kunnen er dus op rekenen dat beslissingen altijd weloverwogen worden gemaakt en dat behandelingen worden uitgevoerd door de mensen met de juiste kennis en ervaring.”

orthteam

Maak nu een afspraak

Maak direct een vrijblijvende afspraak.

Contact

Ons orthodontie team

Resultaten